info@carnivalnews.net

Vahijärventie 188 Askola

Kartanon herrana korkealla kukkulalla

Ajelen Vahijärventietä pitkin. Maisema on idyllinen. Viihtyisiä pihapiirejä ja peltoalueita ja kuitenkin matkaa on vain tunti Helsingistä.

Kun tulen kotiin, kaunis rautaportti on auki. Ajan auton talliin ja jään pihalle hetkeksi istumaan, päivä on lämmin. Pihapiiri on avara ja isot puut varjostavat sopivasti kauniissa auringonpaisteessa, silti on kuumaa. Katse kiertää aluetta, jostain kuuluu lintujen laulua. Usein saattaa nähdä peuroja, ei kuitenkaan tänään, liekö liian lämmintä?

Pihapiiriin kuuluu kartanon lisäksi monta rakennusta ja peltopalstaa;

Autotalli (kylmä), johon mahtuu useita autoja ja keskellä on tilat pienkoneille. Ihan kätevä talveakin ajatellen. Lisäksi tontilla sijaitsee erillinen puutarhapaja, hyvä lisätila puutarha- ja pihavarusteille.

Pyöreä huvimaja toimii nykyään grillikatoksena. Sähkö- ja kaasulämmittimille ei näillä ilmoilla ole käyttöä, mutta loppukesästä tilanne on jo eri. Aiemmin tämä on ollut tanssilava.

Vanha kaksikerroksinen hirsiaitta on hurmaava. Ala- ja yläkerrassa on 6 isoa huonetta. Alkuperäistä rakennusvuotta ei tiedä mutta olettama on että aitta olisi 1700- luvulta.

Myös Pehtorintupa on rakennettu 1700- luvulla, tämä kaunis talo on kokenut suuren remontin. Tilaa on jaettu kahteen tasoon. Materiaalivalinnat ovat onnistuneet ja väljyyden tuntua on runsaasti. Ylätasolla on märkätilat ja avara keittiö. Alatasolla on kaksi makuuhuonetta ja olohuone, lisäksi parvella on tilaa. Tämä sopii monen elämäntilanteeseen, vierasmökistä toisen sukupolven tai yrityskäyttöön. Maalämpö.

Kävelen pihapiirin poikki.

Erillinen hirsirakenteinen saunarakennuskaan ei myöskään jää varjoon. Tilat ovat mitoitettu niin että saunomaan mahtuu isompikin porukka kerrallaan. Toisella puolella on avara sali, jonne mahtuu n. 30 henkilöä. Baarikeittiöstä löytyy niin liesi kun astianpesukonekin. Eteläpäädyssä on iso terassi joka jatkuu lämmitetyn uima-altaan ympärille. Allas on ollut hyvässä käytössä, niin aamu- kuin iltauinneissa. Ilmalämpöpumppu.

Itse päätalo, Askolan Kartano on hulppea nelikerroksinen talo.

Valtavat terassiparvekkeet, kauniit ikkunat, massiiviset kiviportaat ja jykevät ulko-ovet luovat näyttävän kokonaisuuden.

Sisälle tultaessa avautuu iso eteinen josta väljät näkymät jatkuvat olohuoneen ikkunoista. Ensimmäisessä kerroksessa on isännän työhuone, monta salia, wc, ammattikeittiö ja toinen huone, josta on mahdollisuus tehdä toinen ns. kotikeittiö (nyt tämä toimii ruokailutilana).

Kattava remontti on valmistunut 2005, käytännössä koko talo on uudistettu. Talotekniikkaan on panostettu, koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla, maalämpö, ilmanlämpöpumput jne. Materiaalien valinnat on tehty korkeaa laatua ja talon henkeä ajatellen ja lopputulos on tyylikäs ja viihtyisä.

Makuuhuoneet, sali, ja takkahuone sijaitsevat toisessa kerroksessa. Lisäksi tässä kerroksessa ovat kodinhoitohuone, kaksi hallia, saniteetti/märkätilat.

Kolmannessa kerroksessa sijaitsee valtava parvi sekä iso varasto/ullakkotila.

Pohjakerroksessa autotallin lisäksi mm. iso harrastehuone joka nykyisellään on kuntosali ja pingistilana. Oma spa osasto josta saunoja löytyy useita joten valita voi infrapunasaunan, höyrysaunan ja ns. tavallisen saunan väliltä. Tekniset tilat ovat myös pohjakerroksessa.

Tätä kokonaisuutta ei voi sanoin kuvailla, se on pakko nähdä paikan päällä ja se sopii niin perheelle kuin yrittäjällekin.

Kohde: https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/askola/16205867

Vastaa